Mutanttikilpikonnan tarina The Last Ronin jää mieleen

Eastman, Kevin, Laird, Peter, Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin, s. 224, Idea Design Works 2022


Vankkaa tekoa oleva aikuisille suunnattu sarjakuvaromaani The Last Ronin palautti mieleeni sen, miten vähän lopulta tunnenkaan sarjakuvien maailmaa. Muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta sarjakuvat jäivät sinne jonnekin lapsuuteen, vaikka taiteenlaji sinänsä on paljon muutakin kuin perheen pienimmille sopivia helppoja pikkutarinoita.


The Last Ronin sijoittuu tulevaisuuteen, jossa Foot-klaania hallitsee Shredderin lapsenlapsi. Kyseinen joukkio pitää rautaisessa otteessaan suljettua kaupunkia, jossa ihmiset elävät useammassa kerroksessa heidän asemansa perusteella. Mutanttikilpikonnista kolme on kuollut, ja jäljellä on vain yksi. Hänelläkin on perheensä ja isäntänsä menettäneenä ronin-samuraina (tai tässä tapauksessa ninjana) vain yksi tehtävä jäljellä: tappaa Foot-klaanin johtaja, vaikka henki menisi. Teini-ikäinen jäljellä oleva kilpikonna ei ole ollut enää aikoihin.


Jonkinlaiset pohjatiedot Teenage Mutant Ninja Turtlesin maailmasta ovat paikallaan, mutta muuten viisiosaisen sarjakuvaromaanin voi ottaa omana itsenäisenä teoksenaan. Lukeminen on kautta linjan miellyttävää, sillä kysymys on tietenkin yhtä paljon kuvien katselemisesta kuin puhekuplien lukemisesta. Tarina on kerrottu kaikkiaan kolmessa eri aikatasossa, mikä vaikeuttaa hieman juonen seuraamista. Käsikirjoituksen olisi voinut hioa suoraviivaisemmaksi, mutta onneksi piirrosjälkeen tehdyt muutokset auttavat ymmärtämään, missä aikatasossa kulloinkin liikutaan.


Näkökulmasta riippuen tarina onnistuu tai epäonnistuu masentavan maailmansa luomisessa. Onnistuu sikäli, että lukijana jää toivomaan lisääkin tarinoita, jotka sijoittuisivat käsiteltyyn aikaan ja paikkaan. Epäonnistuu sikäli, ettei lukija pysty eläytymään riittävästi luotuun maailmaan. Tarina liikkuu koko ajan tuhatta ja sataa eteenpäin, joten aikaa elävöittää ympäröivää maailmaa ei ole. Näin ollen melkein ainoaksi ratkaisuksi jää lukea sama tarina useampaan kertaan.


The Last Ronin ei tarjoile onnellista loppua. Jos mutanttikilpikonnat ovat kovinkin outoja, ei tästä kannata tutustumista aloittaa. Mutta jos taas neljä kilpparia ovat jo entuudestaan tuttuja, voi The Last Ronin -tarinan avulla lopettaa. Lukeminen edellyttää luonnollisesti hyvää englannin kielen osaamista.




Comments

Popular posts from this blog

Kymmenen vaikuttavinta kirjaa kautta aikain

Unio mystica on Panu Rajalan hidas ja syväluotaava elämäkerta Mika Waltarista

Mika Waltarin Feliks onnellinen ei tee vaikutusta