Draculan tarina kerrotaan proosallisesti ontuen

Hovi, Tuomas, Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula, s. 216, Suomalaisen kirjallisuuden seura 2015


Tuomas Hovin teos Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula tekee juuri sen minkä lupaa. Se kokoaa yhteen historiallisen Vlad Seivästäjän tarinan, ja tekee selkoa myös fiktiivisen vampyyrikreivi Draculan tarinasta aina vuodesta 1897 nykypäivään saakka. Erityisen selväksi tulee se, etteivät nämä kaksi tunnettua henkilöhahmoa liity toisiinsa mitenkään, vaikka ne onkin tavattu vampyyrifiktiossa toisiinsa rinnastaa.


Kirja alkaa Vlad Seivästäjän (1431-1476) tarinalla niiltä osin kuin se voidaan päätellä eri lähteiden ja legendojen perusteella. Tämän jälkeen käsitellään kirjailija Bram Stokerin (1847-1912) romaania Dracula, jonka jälkeen siirrytään käsittelemään Draculan omaa elämää kautta populaarikulttuurin. Lopuksi kootaan joukko historiallisesta Vlad Seivästäjästä kertovia tarinoita eri lähteistä.


Kuten luonnehdinnastani voi päätellä, on Hovin teos hieman rikkonaisesti koottu, ja lisäksi proosallisesti – jos ei nyt onnahteleva niin ainakin – keskinkertainen. Sujuvarakenteisesta ja kaunopuheisesti etenevästä kirjasta ei voida puhua. Toisaalta ilmaisutapa on riittävän hyvää, ja itse asia tulee tietenkin hyvin selville. Taulukoita ja vuosilukuja on sen verran mittavasti, että kirjaa voi käyttää hakuteoksena, jos joskus tulee tarve jotain Draculaan liittyvää tarkistaa.


Klassisen kauhukuvaston hirviöistä vampyyrit eivät ole minulle niitä rakkaimpia, ja olin paljon kiinnostuneempi siitä historiallisesta Vlad Seivästäjästä. Koinkin yllätyksen siinä, ettei historiallisella Vladilla ja Draculalla ole käytännössä mitään yhteistä. Toinen yllätys oli se, että merkittävä osa perinteeksi muodostuneista Draculaan liitetyistä ominaispiirteistä on peräisin jostain muualta kuin Bram Stokerin romaanista. Esimerkiksi auringonvalo tekee romaanin Draculasta heikomman, mutta ei estä liikkumista päivänvalossa.


Jos siis on joskus halunnut tietää aimo annoksen historiallisesta Vlad Seivästäjästä ja toisaalta fiktiivisestä vampyyrikreivi Draculasta, on tässä mitä sopivin tietopaketti juuri siihen. On kuitenkin syytä varautua siihen, että kirjallinen esitystapa on varsin kömpelö.




Comments

Popular posts from this blog

Kymmenen vaikuttavinta kirjaa kautta aikain

Unio mystica on Panu Rajalan hidas ja syväluotaava elämäkerta Mika Waltarista

Mika Waltarin Feliks onnellinen ei tee vaikutusta