Kun kuolema kulki ratsain

Usein kuulee sanottavan, että matka ideasta valmiiksi tuotteeksi on pitkä ja kivinen. Se pitää usein paikkansa.


Alkuvuodesta 2020 koronavirus pysäytti suurin piirtein koko maailman. Tämä pakotti ihmiset hidastamaan, ja keksimään itselleen tekemistä kotosalla. Minulla tämä johti siihen havaintoon, ettei lännentarinoita eli ”länkkäreitä” ole Suomessa juuri saatavilla romaanimuodossa. Koko elämänsä villin lännen faniksi tunnustautunut isäni totesi, ettei muista lukeneensa koskaan länkkäriä romaanina, mutta katselleensa senkin edestä elokuvia ja sarjakuvia. Kun kerran länkkäreitä ei romaanina ole juuri julkaistu, miksi en kirjoittaisi sellaista itse?


Oman lännentarinani runko syntyi yllättävänkin nopeasti ja kivuttomasti. Tiesin heti, miten tarina päättyy. Tämän jälkeen oli selvää, miten eepokseni alkaa. Loppuajan käytin siihen, miten pääsen alusta loppuun draamallisesti mielenkiintoisella tavalla. Henkilöhahmot sen sijaan elivät omaa elämäänsä koko prosessin ajan. Avainhenkilöt olivat läsnä alusta alkaen, mutta hekin saattoivat muuttua vielä aivan kirjoitusprosessin loppumetreillä. Toisaalta muutama kokonaan uusi henkilöhahmo ilmaantui mukaan, koska tarvitsin heidän panostaan tarinan kertomisessa. Mallia hain J.K. Rowlingin Harry Potter -romaaneista, joissa esitellään uusia henkilöhahmoja vain sen verran kuin valitun tarinan kertominen edellyttää.


Saatuani romaanin rungon valmiiksi valitsin kirjoitusajankohdaksi syyslomaviikon lokakuussa 2020. Heräsin tunnollisesti joka aamu kuin olisin töihin lähdössä, ja kirjoitin sen 5-7 tuntia virka-ajan puitteissa. Ensivedos valmistui kuin valmistuikin syysloman aikana, mutta turhan kovalla hinnalla. Lomalta palatessa olin täsmälleen yhtä väsynyt ja loman tarpeessa kuin ennen vapaaviikkoa. Otin opikseni, ja käytin loppuvuoden 2020 käsikirjoituksen hiomiseen kaikessa rauhassa. Oikolukupalautetta antoivat niin vanhempani kuin muutama lukemisesta innostunut ystävänikin.


Vuoden 2021 alussa tarjosin länkkäriä työnimellä Muukalainen lukuisille eri kustantajille. Ketään ei kiinnostanut. Joitakin vastauksia sain, ja niiden mukaan lännenromaaneille ei ole kysyntää. Osallistuin myös kirjoituskilpailuun helmikuussa 2021, eikä työtäni noteerattu millään tavalla. Päätin lopulta jättää käsikirjoituksen pöytälaatikkoon lojumaan, ja keskittyä muihin asioihin.


Tarina jättää minut rauhaan vasta tultuaan kerrotuksi, eikä länkkäriä ollut vielä kerrottu. Siksi otin tekstin uudelleen käsittelyyn kesällä 2021, ja hiomisen seurauksena työnimi muuttui muotoon Kuolema kulkee ratsain. Kerättyäni näin uutta itseluottamusta päätin tarjota käsikirjoitustani uudestaan kustantajille entistä paremman nimen, sisällön ja vetävämmäksi muokatun saatekirjeen kera. Ketään ei kiinnostanut. Jos mahdollista, oli kustantajien suunnalta saamani vastaanotto vieläkin nuivempaa kuin ensimmäisellä kierroksella.


Vuoden 2022 aikana länkkäri eli lähinnä ajatuksissani, ja jo kirjoitettu tarina sai suunnitelmatasolla jatkoakin paisuen lopulta trilogiaksi. Osat kaksi ja kolme ovat toistaiseksi vain kasa lyhyitä muistiinpanoja, mutta trilogian runko on joka tapauksessa olemassa. Eri asia sitten, saanko koskaan tilaisuutta kirjoittaa länkkäristäni varsinaista (dollari)trilogiaa.


Vuoden 2023 alkaessa päätin, että on tullut aika saattaa Kuolema kulkee ratsain julki tavalla tai toisella. Muokkasin käsikirjoitusta vielä kertaalleen, ja tarjosin työtäni kustantajille. Pitkään näytti siltä, ettei ketään vieläkään kiinnosta, mutta sitten tilanne muuttui. Kaksi ja puoli vuotta ja 25 hylkäystä myöhemmin äänikirjoihin erikoistunut ruotsalainen Lind & Co tunnisti tarinani mahdollisuudet, ja osti käsikirjoituksen julkaistakseen sen ääni- ja e-kirjana. Fyysinen julkaisu jäi edelleen minun itseni tehtäväksi.


Kustannussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen alkoi tietenkin tekstin muokkaaminen sellaiseen muotoon, että äänikirjan kuunteleminen olisi mahdollisimman helppoa. Sain erittäin ammattitaitoista ja rakentavaa palautetta niin kustantajalta (Tiina Kristoffersson) kuin minulle osoitetulta kustannustoimittajaltakin (Kukka-Maria Ahokas). Heidän ansiostaan Kuolema kulkee ratsain muovautui paremmaksi kuin mitä se olisi ilman heidän panostaan koskaan voinut olla. Varsinainen tarina säilyi onneksi sellaisena kuin sen alun perin paperille (tai siis näytölle) kirjoitin lokakuussa 2020. Kaikkiaan muokkasin ja oikoluin käsikirjoitukseni uusiksi yhdeksän eri kertaa. Valmista tuli lopulta kesäkuun alkupäivinä 2023.


Kuolema kulkee ratsain julkaistaan 23. lokakuuta 2023 äänikirjana ja e-kirjana. Äänikirjan lukee Aarne Linden. Fyysisen version julkaisen itse BoD:n kautta. Kansikuvan teki Markus Paajala.




Comments

Popular posts from this blog

Kymmenen vaikuttavinta kirjaa kautta aikain

Unio mystica on Panu Rajalan hidas ja syväluotaava elämäkerta Mika Waltarista

Mika Waltarin Feliks onnellinen ei tee vaikutusta