Ajan lyhyt historia on sujuvaa tekstiä, mutta silti vaativa lukukokemus
Hawking, Stephen, Ajan lyhyt historia, s. 276, WSOY 1996
Muistan Stephen Hawkingin (1942-2018) lähinnä kahdesta asiasta: hänen mittavasta älystään, ja toisaalta myös invalidisoivasta sairaudesta nimeltä ALS. Se kolmas asia on kirja Ajan lyhyt historia eli A Brief History of Time, joka julkaistiin vuonna 1988, ja täydennettynä laitoksena vuonna 1996. Suuresta maineestaan huolimatta en ollut koskaan teosta lukenut, kunnes se tarttui pokkaripainoksena mukaan eräästä alennusmyynnistä.
Ajan lyhyt historia vaikuttaa alkaneen mittavana selvityksenä mustista aukoista. Tästä käsittely on kuitenkin laajentunut niin taakse- kuin eteenpäinkin, ja lopputuloksena on eräänlainen kansanomaisuutta tavoitteleva yleisesitys elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta. Alkupuoliskolla lukeminen on kemistin tutkinnon suorittaneelle varsin miellyttävää: pohditaan atomeita, protoneja ja elektroneja painottaen epätarkkuusperiaatetta. Pian käsittely kuitenkin siirtyy maailmankaikkeuden mittoihin, joiden havainnollistaminen arkipäivän esimerkeillä on tietysti hyvin vaikeaa. Hawking kuitenkin yrittää, ja onnistuukin siinä varsin hyvin.
Lukukokemusta ei voi missään tapauksessa luonnehtia helpoksi tai rentouttavaksi. Minulle lukeminen palautti mieleen muistoja yliopiston tenttikirjoista. En koe tätä huonona asiana, mutta se on syytä tiedostaa, kun lukemaan ryhtyy. Nyt ei rentouduta, vaan ennen kaikkea opiskellaan ja mietitään isoja asioita. Ja toisaalta myös hyvin pieniä.
Hawking sivuaa pohdinnoissaan kautta linjan säännönmukaisesti kysymystä Jumalan olemassaolosta. Vaikutelmaksi jää, ettei hän itse uskonut Jumalaan, mutta toisaalta hän ei myöskään sano ehdottoman varmaksi asiaa suuntaan tai toiseen. Missään tapauksessa hän ei suhtaudu halveksivasti Jumalaan uskoviin.
Risto Vartevan käännös on erittäin hyvä, eikä kirjoitusvirheitäkään tainnut olla kuin muutama, jos sitäkään. Mukana on joitakin selventäviä piirroksia, joiden avulla pääsee ehkä vähän paremmin perille sanomasta. Ajan lyhyt historia lienee saavuttanut jonkinlaisen ”perusteoksen” aseman tieteen popularisoinnissa. Ja mikäs siinä: onhan se kaikin puolin laadukas. Mutta vielä kerran on painotettava sitä, ettei lukukokemus ole helppo.
Varsinaisen tekstiosuuden perässä on lyhyet selvitykset Albert Einsteinista (1879-1955), Galileo Galileista (1564-1642) ja Isaac Newtonista (1643-1727). Ehkä Hawking halusi nähdä itsensä näiden herrojen rinnalla tieteen historiassa? Käsittääkseni hän myös onnistui siinä.
Comments
Post a Comment