Miten syödä mahdollisimman halvasti, mutta samalla ravitsevasti?
Olen pitänyt blogini kirjallisuuspainotteisena. Teen kuitenkin poikkeuksen, koska aihe on sekä kiinnostava että tärkeä. Olen koulutukseltani (myös) kokki, ja toisaalta elämässä voi tulla vastaan tilanteita, jolloin on säästettävä ruokakuluissa. Se ei lopulta ole kovinkaan vaikeaa, jos vain tietää, mitä tekee.
Tavoitteenani on koota vinkkejä ja ohjeita siihen, miten voi syödä mahdollisimman halvasti, mutta samalla ravitsevasti. Toisin sanoen alla olevilla ohjeilla pitäisi olla mahdollista elää ihan tavallisen terveellisesti. Mitenkään kulinaristisia elämyksiä ei ole luvassa, mutta toisaalta puutostautejakaan ei pitäisi ilmetä.
Asennemuutos
Kaikki lähtee oman asenteen uudistamisesta. Ruoka on jatkossa nähtävä kokonaan toisin silmin.
1) Ruoka on polttoaine, ei nautintoaine
2) Kaikista raaka-aineista valitaan aina halvin vaihtoehto
3) Hienostelua ja koristelua ei ole
4) Hävikki minimiin eli kaikki valmistettu ruoka syödään
5) Ruoanlaittoon käytetään vähemmän rahaa, mutta vastaavasti enemmän aikaa
6) Rasvaa, suolaa ja sokeria voi yleensä vähentää
7) Vihannesten osuutta voi yleensä lisätä
Päivän ateriat
Koska rahaa on vähän, syödään päivässä vain kaksi ateriaa: lounas ja päivällinen. On tietenkin tärkeää syödä riittävästi, sillä tavoitteena ei ole nähdä nälkää.
Lounaan koostaminen / esimerkki
1) Pääraaka-aine eli proteiiniosa / jauhelihakastike
2) lisäke eli hiilihydraattiosa / keitetyt perunat
3) kasvisosa / säilykevihannekset
4) leipä levitteen kera / ruisleipä ja margariini
5) ruokajuoma / maito
Lounaan eri osat voivat olla myös samassa kokonaisuudessa, kuten esimerkiksi säilykelihakeitossa proteiiniosa, lisäke ja kasvisosa ovat kaikki samassa kattilassa. Lisäksi tuttuun ruokaan saa vaihtelua, kun vaihtaa lounaan yhden osan toiseen. Esimerkiksi keitetyt perunat voi vaihtaa pastaan tai riisiin.
Päivällisen koostaminen / esimerkki
1) lisäenergia / ruisleipä ja levite
2) ruokajuoma / maito
3) jotain kivaa tuomaan hyvää mieltä ja sokeria / pannukakku
4) vihanneksia saa syödä aina / porkkana
Raaka-aineiden valinta
Mahdollisimman halpojen raaka-aineiden valinta on keskeinen osuus ruoanvalmistusta. Ravinnosta tarvitaan proteiinia, hiilihydraattia, rasvaa ja kasviksia. Kuidut, vitamiinit ja muut tärkeät asiat tulevat siinä sivussa, kun valitaan raaka-aineet ajatuksella. Ja kun jotain raaka-ainetta on tarjouksessa, ostetaan sitä enemmän ja pakastetaan loput odottamaan tulevaa käyttöä. Varsinkin kasviksien osalta voi huomioida myös vuodenajan eli sesongin.
Proteiinia saa muun muassa seuraavista raaka-aineista
1) sikanautajauheliha
2) säilykeliha
3) pakastekalapuikot
4) kananmunat
5) soijarouhe (korvaa jauhelihan)
6) kanankoivet
Hiilihydraattia saa muun muassa seuraavista raaka-aineista
1) peruna
2) makaroni
3) riisi
4) puurot, myydään yleensä hiutaleina ja jauhoina
Rasvaa saa muun muassa seuraavista raaka-aineista
1) rypsiöljy
2) margariini leivälle
Kasviksia saa muun muassa näin varsin halvalla
1) säilykekasvikset (pavut, linssit, maissi, herneet, herkkusienet ja niin edelleen)
2) sesonkivihannekset
Valikoima halpoja ruokia: 6 pääruokaa, leipä ja 4 jälkiruokaa
Koska rahaa on vähän, käytetään ruoanlaittoon maltillisesti rahaa ja runsaasti aikaa. Valmisruokia ei käytetä lainkaan, ja leipäkin leivotaan itse. Kun sitten perusvalikoimaan alkaa kaivata vaihtelua, voi ruokailua muuttaa vaihtamalla esimerkiksi keiton säilykelihan sikanautajauhelihaan ja niin edelleen.
säilykelihakeitto / sikanautajauhelihakeitto
400 g sikanautasäilykelihaa / 400 g sikanautajauhelihaa
noin 200 g perunoita
noin 300 g pakastevihannessekoitus / alennuksesta porkkanaa, palsternakkaa, selleriä, purjoa, persiljaa
liemikuutio (kasvis tai liha)
suolaa
pannulla paistoon rypsiöljyä
Laita edellisenä iltana pakastevihannessekoitus jääkaappiin sulamaan
Laita kattila hellalle
Leikkaa säilykeliha kuutioiksi, ja viistä ylimääräinen rasva reunoista pois / kypsennä sikanautajauheliha pannulla
Lisää kattilaan säilykelihakuutiot / sikanautajauheliha
Lisää kattilaan sulatetut pakastekasvikset / leikkaa kasvikset kuutioiksi ja laita kattilaan
Pese perunat, ja palastele kattilaan (älä kuori perunoita ravinteiden maksimoimiseksi)
Lisää liemikuutio
Lisää suolaa
Anna keiton kiehua maltillisesti niin kauan, että kasvikset ovat pehmeitä. Liian kauan kypsentäminen on melkein mahdotonta. Lisää vettä tarvittaessa, jos ei muu auta. Huolellinen kypsennys tuo raaka-aineiden maut esiin parhaiten.
Jos kattilassa on tilaa tai haluaa vaihtelua, voi laittaa joukkoon säilykepapuja ja/tai sipulia (hienonnettuna ja pannulla kypsennettynä)
makaronilaatikko
perusmassa:
400 g makaronia
400 g sikanautajauhelihaa
1 sipuli
suolaa
munamaito:
3 kananmunaa
1,4 l maitoa (jos vuoka on pieni, vähemmän)
suolaa
Keitä makaronit (noin 8 min.), sen jälkeen valuta vesi pois
Hienonna sipuli
Kypsennä jauheliha pannulla
Lisää lihan joukkoon sipuli
Kaada makaronit ja jauheliha + sipuli -seos noin vuokaan (noin 3 l)
Sekoita munamaidon aineet keskenään ja lisää vuokaan
Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Ruoka on valmis, kun munamaitoseos on kunnolla hyytynyt.
kaalikeitto
1/2 kpl kaali
400 g sikanautajauhelihaa
1-2 porkkanaa
2-3 sipulia
1 kpl liemikuutio (kasvis tai liha)
suolaa
Leikkaa kaali paloiksi ja laita kattilaan
Leikkaa pieniksi paloiksi porkkanat ja sipulit. laita kattilaan
Kypsennä sikanautajauheliha pannulla, laita kattilaan
Lisää kattilaan liemikuutio
Lisää vettä kattilaan sen verran, että raaka-aineet peittyvät ainakin melkein
Anna kiehua miedolla kiehumislämmöllä, kunnes kaali on oikein pehmeää (noin 30-60 min.)
Lisää suolaa tarpeen mukaan
hernekeitto
(vaatii jo enemmän aikaa)
500 g kuivattuja herneitä
2,5 l vettä
suolaa
sipulia
jos on varaa:
kypsää kinkkua / keitettyjä kananmunia
sinappia
Huuhtele herneet kylmällä vedellä
Herneet likoamaan isoon kattilaan, jossa vettä noin 1,5 l
Liota herneitä yön yli
Lisää kattilaan vettä 1 l (eli loput)
Keitä vettä 10-15 min. (kuori tarvittaessa vaahto pois)
Lisää joukkoon kuutioitu tai suikaloitu kypsä kinkku (jos on, mutta jos ei, keitä kananmunia ja syö yksi päivässä)
Keitä maltillisesti yli 2 h (kunnes kypsää)
Hienonna sipulit, ja sirottele silppuna annoksen päälle
Sinappia oman maun mukaan
”soosi ja perunat” (tai soosi ilman perunoita)
3-5 perunaa / riisiä / pastaa
400 g sikanautajauhelihaa / soijarouhetta
2-3 dl ruokakermaa
1-2 sipulia
suolaa
pannulla paistoon rypsiöljyä
säilykepapuja
säilykemaissia
Pese perunat, laita vettä kattilaan ja perunat perään kiehumaan noin 45 min.
(Keitä makaroneja vedessä noin 8 minuuttia, valuta vesi pois)
(Keitä riisiä vedessä noin 10 minuuttia, valuta vesi pois)
Hienonna sipulit ja kuullota pannulla rypsiöljyn kanssa
Lisää sikanautajauheliha ja kypsennä
Lisää ruokakerma
Lisää suolaa tarpeen mukaan
Anna muhia matalalla kiehumislämmöllä varmasti kypsäksi (5-10 min.)
(Laita jäiset kalapuikot pellille leivinpaperin päälle.)
(Paista uunissa 200 asteessa noin 10 min.)
Laita erilliseen astiaan säilykepavut ja säilykemaissi, sekoita
Koosta lautaselle keitetyt perunat (/ riisi / pasta), jauhelihakastike (/ soijarouhekastike / kalapuikot) ja kasvissekoitus
leivän perusresepti
4-5 dl vettä
1 tl suolaa
2-3 rkl sokeria
1 pkt tuorehiivaa
2 rkl rypsiöljyä
noin 5 dl jauhoja
Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi
Sekoita muut aineet paitsi jauhot keskenään kulhoon
Valitse jauho tai jauhot oman maun mukaan
Lisää jauhoja sen verran, että taikina jää löysähköksi, mutta ei vetiseksi
Kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä liinan alla 1-2 h
Jaa taikina kolmeen osaan
Laita kahdelle pellille leivinpaperin päälle taikina, ja taputtele tasaiseksi
Anna kohota liinan alla 15-30 min.
Paista 200 asteessa noin 10-15 min.
pannukakku
4 dl vehnäjauhoja
0,75 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
8 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g juoksevaa margariinia
Laita ainekset sekaisin kulhoon. Vatkaa tasaiseksi.
Anna turvota jääkaapissa mieluiten yön yli
Laita leivinpaperi syvälle uunipellille
Kaada taikina leivinpaperille
Paista 200 asteessa noin 20-30 min.
räiskäleet
5 dl maitoa
2 kpl kanamunia
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
Laita ainekset sekaisin kulhoon. Vatkaa tasaiseksi.
Anna turvota jääkaapissa mieluiten yön yli.
Paista kuumalla pannulla käyttäen rypsiöljyä apuna.
marjarahka
2 dl kermaa
250 g maitorahkaa
3 rkl sokeria
3-4 dl (pakaste)marjoja
Sulata pakastemarjat, ja valuta ylimääräinen neste pois
Vatkaa kerma vaahdoksi
Lisää rahka maltilla sekoittaen
Lisää sokeri maltilla sekoittaen
Lisää marjat maltilla sekoittaen
marjapiirakka kermaviilitäytteellä
pohja:
150 g juoksevaa margariinia tai rypsiöljyä
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
2 dl kermaviiliä
0,25 dl sokeria
1 muna
0,5 l (pakaste)marjoja
Sulata pakastemarjat
Sekoita kulhossa pohjan ainekset taikinaksi
Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle, taputtele tasaiseksi pohjalle ja reunoille
Sekoita kulhossa kermaviili, sokeri ja muna
Valuta pakastemarjoista ylimääräinen neste pois, ja lisää täytteeseen
Kaada täyte pohjan päälle vuokaan
Paista 200 asteessa noin 20 min., laske sitten lämpöä 150 asteeseen, ja paista vielä 5-10 min.
Esimerkki viikon ruokalistasta yhdelle hengelle
Kaikenlaisten ohjeiden ja yksittäisten kokkailujen jälkeenkin jää jäljelle vielä se varsinainen asia eli säännöllinen itse valmistettujen ruokien syöminen. Esitän alla esimerkin siitä, miten yksi syöjä voisi suoriutua yhdestä viikosta halvasti ja nälkää näkemättä.
Muista: ruoka on polttoaine, ei nautintoaine.
Sunnuntai (valmistelupäivä)
Leivotaan leipää, nestettä 4 dl tai 5dl
keitetään kananmunia 6 kpl, syödään 1 kpl päivässä
pannukakkutaikina tehdään, jääkaappiin turpoamaan ainakin useaksi tunniksi, mieluiten yön yli
kattilallinen keitettyjä perunoita
kasvislisäke (salaatin tilalle) pannulla ja kasviöljyssä kypsennettynä: säilykepapuja, säilykemaissia, sipulia
pakastekalapuikkoja lämmitetään uunissa 15 kpl
Lounas:
keitetyt perunat, kasvislisäke, kalapuikot 5kpl, keitetty kananmuna
leipä ja levite
maito
Päivällinen:
leipä ja levite
maito
pannukakkua
Maanantai
keitetään pastaa sen verran kuin tarvitaan
Lounas:
makaronia, kasvislisäke, kalapuikot 5 kpl, keitetty kananmuna
leipä ja levite
maito
Päivällinen:
leipä ja levite
maito
pannukakkua
Tiistai
Lounas:
keitetyt perunat, kalapuikot 5 kpl, kasvislisäke, keitetty kananmuna
leipä ja levite
maito
Päivällinen:
leipä ja levite
maito
pannukakkua
Keskiviikko (kokkailupäivä)
Säilykelihakeitto tehdään
tarpeen mukaan tehdään lisää leipää
Lounas:
säilykelihakeitto, keitetty kananmuna
leipä ja levite
maito
Päivällinen:
leipä ja levite,
maito
pannukakkua
Torstai (leivontapäivä)
leivotaan marjapiirakka
Lounas:
säilykelihakeitto, keitetty kananmuna
leipä ja levite
maito
Päivällinen:
2/8 siivua marjapiirakkaa
maito
Perjantai
Lounas:
säilykelihakeitto, keitetty kananmuna
leipä ja levite
maito
Päivällinen:
2/8 siivua marjapiirakkaa
maito
Lauantai (kokkailupäivä tai jämien syöntipäivä)
keitetään pastaa sen verran kuin tarvitaan
tehdään ”soosi ilman perunaa” unohtamatta säilykevihanneksia kylkeen
Lounas
makaronia, ”soosi ilman perunaa”
leipä ja levite
maito
Päivällinen
2/8 siivua marjapiirakkaa (jää vielä iltapalaksi 2 siivua pidennettyyn hitaaseen nautintoon)
maito
Hävikkiä ei saa tulla, joten viikon jämät syödään viimeistään lauantaina pois.
Kuvan tarjoaa Pixabay.
Comments
Post a Comment