Kristinuskon rationaalisuus on muisto tärkeästä elämänvaiheesta

 Klikkaa tästä työ auki PDF-tiedostona: Kristinuskon rationaalisuus.


2000-luvun alkupuolisko oli minulle tärkeää aikaa ennen kaikkea henkisen kasvun kannalta. Aloitin luonnontieteen opintoni Jyväskylän yliopistossa syksyllä 1999. Uusi vuosituhat alkoi poikkeuksellisissa merkeissä, sillä aloitin tammikuussa varusmiespalveluksen suorittamisen. Kun sitten aikanaan palasin takaisin yliopistoon, alkoi sellainen tiedon imeminen, ettei moista ole tapahtunut ennen tai jälkeen. En edes halua tietää, miten paljon vietin aikaa yliopiston eri kirjastoissa ja arkistoissa. Sen muistan, että luin tavallisesti kolmea kirjaa yhtä aikaa, ja tähän toki normaalit tenttikirjat vielä päälle.


Olin liittynyt vuonna 1998 Tampereen helluntaiseurakuntaan, ja Jyväskylässä kävin aktiivisesti niin sanotuissa opiskelijailloissa paikallisessa seurakunnassa. Näitä iltamia pidettiin muistaakseni keskiviikkoisin, eli opiskelijoiden perinteisenä bilepäivänä. Tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin tarjota vaihtoehto kristillisille opiskelijoille. Erosin helluntaiseurakunnasta syyskuussa 2005.


Pääaineenani yliopistolla oli kemia, mutta siihen sivuun kuului pakollisena myös hieman fysiikkaa ja matematiikkaa. Varsinaisen sivuaineen paikan sai biologia hyvin vahvasti evoluution ja genetiikan painotuksella. Se toinen sivuaineeni herätti kanssaopiskelijoissa aina hieman ihmetystä: latinan kieli ja antiikin kulttuuri. Opintoihin sisältyi latinan kielioppia, antiikin teoksia varsin kattavasti niiden alkukielellä, Välimeren alueen historiaa ja vähän sitä muinaiskreikkaakin. Minulla oli tausta-ajatus valita juuri tällaiset sivuaineet.


Viehätyin varhaiskristillisyyden historiaan perehtyessäni niin sanotuista apologeetoista, eli uskoa järjellisesti puolustaneista hahmoista ja heidän teksteistään. Olin täysin vakuuttunut siitä, että kristillinen usko on perusteltavissa ainakin perinteisen tieteen keinoin ainakin suurimmaksi osaksi. Tästä ajatusmaailmasta nousi työni Kristinuskon rationaalisuus, jota tein kahden vuoden ajan muuten vain opintojeni ohessa. Jaoin työn kahtia: ensimmäinen osuus paneutuu biologiseen evoluution, ja jälkimmäinen puolestaan Jeesus Nasaretilaisen merkitykseen. Yli 200-sivuinen työ oli melkoinen ponnistus vähän yli parikymppiselle opiskelijalle.


Tarjosin valmista työtäni useille kristillisille kirjakustantajille, mutta ainutkaan ei tarttunut tarjoukseeni. Nykyisin olen tästä iloinen, sillä näkemykseni ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet varsin merkittävästi. Kuten odottaa saattoi, työ jäi pitkäksi aikaa tietokoneen kätköihin lojumaan. Kyseessä on kaikesta huolimatta omanlainen monumentti minulle tärkeästä elämänvaiheesta. Siksi haluan tämän muiston menneisyydestä kiinnostuneille luettavaksi jakaa.


Kuvan tarjoaa Pixabay.


Comments

Popular posts from this blog

Miten syödä mahdollisimman halvasti, mutta samalla ravitsevasti?

Kalle Päätalon Ihmisiä telineillä on kirja, jossa ei tapahdu mitään, mutta lukemani fyysinen kappale puhuu senkin edestä

Harrastuksena mietelauseiden kerääminen